Leren beleggen. Studeren of aanleren?

Veel beginnende beleggers willen leren beleggen. Wij betwijfelen of het te leren is. Natuurlijk zijn er verschillende strategieën bedacht door mensen, maar als deze echt zouden werken zouden alle lerende beleggers allang stinkend rijk zijn. Hetzelfde geldt voor de studieboeken.
 

Leren beleggen op basis van gevoel

Direct beginnen met beleggen?
Bekijk ons stappenplan!
Wij denken dat beleggen meer op basis van gevoel gaat. Leren beleggen doe je door te kijken wat de lijn aan het doen is. Door de grafieken te bestuderen kan je zien of het een stijgende of dalende lijn is. Wanneer je lang genoeg ervaring hebt opgedaan ga je patronen herkennen. De truc is om te handelen naar deze patronen. Moeilijk is het dus niet.

Ons advies: leren beleggen doe je door het te doen. Begin bij Plus500.

Door de patronen te analyseren kan je een richting kiezen. Combineer de analyse met je gevoel. Komt dit overeen? Overweeg dan een positie te openen. Gaat het een keer mis? Wees dan niet gelijk boos. Houd vol en probeer het gewoon opnieuw. Leren beleggen gaat door vallen en opstaan.

Hoe begin ik?

Maar hoe begin ik te handelen op basis van een gevoel? Leer beleggen door te kijken naar het verleden. Kijk altijd terug in de grafiek. Analyseer de lijn en bekijk of er een duidelijke koers in zit. Hier kan je veel van opsteken. Het is niet verplicht om continu een positie open te hebben. Wacht het juiste moment af en grijp je kans.

Leren beleggen met een oefenaccount

Gelukkig bestaan er bij brokers ook oefenaccounts. Met dit account kan je beleggen op de echte markt, maar met nep geld. Zo kan je zonder risico toch aandelen kopen en ervaring op doen. De gemaakte winst kan op dit account natuurlijk niet uitgekeerd worden. Hiervoor is het nodig om met echt geld te beleggen.

Hoeveel kost leren beleggen?

Een oefenaccount is geheel gratis. Dat is handig om ervaring op te doen. Echter is het natuurlijk heel anders om met echt geld te beleggen. Er komen nu namelijk ook emoties bij kijken. Je zult waarschijnlijk heel anders gaan beleggen omdat je niets wilt riskeren.

Daarom is het verstandig om te beginnen door enkele tientjes te beleggen. Nu doe je ervaring op met echt geld. Dit is de beste methode om te leren beleggen omdat nu ook je emoties mee gaan spelen.

Boeken

Wil je toch liever leren beleggen door het lezen van een boek? In dit geval raden wij onderstaande boeken aan.