Beleggen voor beginners. Waar begin je?

Beleggen voor beginners valt best mee. Het kopen en verkopen van aandelen kan lastig lijken. Vaak vragen mensen zich af waar ze moeten beginnen met beleggen. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. De beslissing tussen kopen en verkopen doe je namelijk op basis van je eigen gevoel.

Het doel van beleggen is natuurlijk winst. Dit hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je koopt voor een lage prijs, en het later verkoopt voor een hogere prijs.
Direct beginnen met online investeren? Bekijk ons stappenplan.

Beginnen met beleggen

Om te beginnen met beleggen heb je een account nodig bij een broker. Registreren hiervoor is helemaal gratis. Vervolgens kan er via de Web Trader geïnvesteerd worden. Hier worden aandelen gekocht en verkocht. Elke handelaar maakt zijn keuze tussen kopen en verkopen op basis van zijn verwachting.

Om je met beleggen op weg te helpen leggen we onderstaande belangrijke begrippen uit:

  • Kopen (ookwel ‘long’): door te kopen maak je winst als de koers stijgt.
  • Verkopen (ookwel ‘short’): door te verkopen maak je winst als de koers daalt.
  • Bullish: een term die betekend dat de koers stijgt.
  • Bearish: een term die betekend dat de koers daalt.
  • Hefboom (ookwel ‘leverage’): hiermee kan je met weinig geld toch grote posities openen. Een grote positie betekent dat je ook meer winst kunt maken.

Hoeveel kost beginnen met beleggen?

Vaak denken mensen dat je pas kan beginnen met beleggen als je veel geld hebt. Dit is echter niet waar. Je kan bij brokers al beginnen met beleggen vanaf enkele tientjes. Beleggen is voor iedereen mogelijk: de grote, én de kleine portemonnee.

Door de zojuist beschreven hefboom te gebruiken, is het ook met een kleine portemonnee mogelijk om grote winsten te maken. De hefboom maakt het namelijk mogelijk om met weinig geld toch grotere posities te openen.

Oefenen met beleggen

In de Web Trader kan er ook gekozen worden om in een oefenomgeving te handelen. Het saldo van dit account is nep geld en kan niet opgenomen worden.

De demo modus kan in het begin erg handig zijn. Je kan namelijk gewoon wat rond klikken in de Web Trader zonder dat je geld risico loopt. Op deze manier kan je alle knoppen eens uitproberen om te kijken wat er precies gebeurt.

Tips voor beginners

Beleggen kan voor beginners lastig lijken. De koers laat misschien niet duidelijk zien welke richting hij op gaat. Tijdens dit soort gevallen is het verstandig geen positie te openen. Investeer pas als de lijn een duidelijke richting op gaat.

Hieronder staan een aantal tips waar een beginnende investeerder profijt aan heeft.

  • Focus op één koers.
  • Geen duidelijke richting? Open dan geen positie.
  • Open een zo klein mogelijke positie.
  • Sluit verliezende posities op tijd.

Als je jezelf aan bovenstaande regels houdt is beginnen met beleggen al een stuk overzichtelijker!