Aandelen kopen. Hoe doe je dat?

Zelf aandelen kopen of verkopen doe je tegenwoordig online bij Plus500. Vroeger konden aandelen gekocht worden door naar de bank toe te gaan. Dat is nu een stuk makkelijker en toegankelijker geworden! Beleggen in aandelen gebeurt nu thuis vanaf je computer.
 

Wat zijn aandelen?

Direct beginnen met online aandelen kopen? Wij helpen je op weg!Een aandeel is eigenlijk een stukje van een bedrijf. Wanneer je een aandeel koopt word je deels eigenaar van het bedrijf. De prijs van het aandeel hangt af van de vraag. Zijn er veel mensen die het aandeel kopen? Dan stijgt de prijs. Zien veel mensen af van het aandeel? Dan daalt de prijs. Sommige bedrijven geven elk jaar een percentage van de winst aan de aandeelhouders. Dit wordt het dividend genoemd.

Aandelen worden uitgegeven door beursgenoteerde bedrijven. Als je een aandeel koopt ben je aandeelhouder. Je hebt dan zeggenschap in het bedrijf. Dit is echter pas van toepassing als je een bepaald percentage van alle aandelen van het bedrijf bezit.

Hoeveel kosten aandelen?

Waarschijnlijk kan je ook beleggen bij je eigen bank. Grote nadelen hiervan zijn:

  • Minimale inleg: je eigen bank vraagt een minimale inleg van enkele duizenden euro’s. Bij Plus500 kan je al beginnen vanaf enkele tientjes.
  • Hoger tarief: je eigen bank vraagt een hoger tarief dan online brokers.

Zelf beleggen bij online brokers is dus veel voordeliger. Daar komt nog eens bij dat je al kan beginnen met aandelen kopen vanaf enkele tientjes. Investeer alleen geld dat je eventueel kunt missen.

Hoe kan ik zelf aandelen kopen?

voorbeeld-beleggen-webGrote financiele instelllingen verhandelen aandelen op de beurs. In Nederland is de beurs gevestigd op het Beursplein in Amsterdam. Het is niet mogelijk om hier als particulier te handelen. Particulieren kopen aandelen bij een online broker.

Aandelen kan je zelf kopen vanuit huis. Nadat je een account hebt aangemaakt bij Plus500 kan je direct beginnen met handelen. Hier heb je geen kennis van de financiele markt voor nodig: kijk maar naar de afbeelding. Dit een voorbeeld uit de WebTrader waar je kan kiezen voor kopen of verkopen. Zelf beleggen is dus geschikt voor iedereen.

Zelf aandelen kopen betekent dat je zelf de controle hebt. Steek je geld alleen in koersen die een duidelijke richting hebben. Op deze manier is de kans op winstgevend handelen het grootst.

Aandelen kopen bij je eigen bank

Waarschijnlijk biedt je eigen bank ook beleggingsmogelijkheden aan. Toch beslissen de meeste mensen om niet bij hun bank aandelen te beleggen. Dit komt omdat banken vaak een hoger tarief vragen dan online brokers.

Hoe ga ik winstgevend aandelen verhandelen?

De kans op winst is het grootst als er een duidelijke koersrichting is. Open dus alleen op dat moment een positie. Dit vergt vaak veel geduld omdat het aandeel (nog) geen duidelijke trend heeft gekozen.

Oefenen op een gratis demo-account

plus500-demoHet is mogelijk om te oefenen met een gratis demo account. Je kan hier alle aandelen verhandelen met de real-time koers, maar dan met nep geld. Op deze manier kan je dus zonder risico aandelen kopen en verkopen. Zo kan je ervaring op doen zonder dat het je geld kost. Probeer een demo-account.

Hoe werkt investeren in aandelen?

Het doel van aandelen verhandelen is natuurlijk winst. Dit doe je door geld te steken in een aandeel en het later te verkopen voor een hogere prijs. Hoe lang je de positie open houdt kan je zelf beslissen.

Een aandeel kan ook verkocht worden als je verwacht dat de prijs zal dalen. Het is niet nodig om eerst te kopen voordat je kan verkopen. De verhandeling vindt namelijk plaats via Plus500.

Tijdens het aandelen kopen moet je er voor zorgen dat je een aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan voor wat je het gekocht had. Heel simpel dus!

Strategiën om zelf aandelen te kopen

Je kan er voor kiezen om je aandelen te kopen op basis van lange- of kortetermijn verwachtingen.

  • Lange termijn: dit soort beleggers nemen minder risico. Hierdoor is het rendement ook minder. Ze besteden veel tijd aan het onderzoeken van een aandeel. Geld wordt alleen gestopt in betrouwbare aandelen die relatief koersvast zijn.
  • Korte termijn: dit zijn beleggers die aandelen kopen voor enkele dagen of zelfs minuten. Ze maken gebruik van een grotere hefboom waardoor ze meer risico nemen. Het rendement is daarom ook hoger.

Hoe vind ik de trend van een aandeel?

De trend betekent eigenlijk de richting waar de prijs van een aandeel op dit moment heen gaat. Er zijn drie soorten trends:

  • Bullish: de koers gaat omhoog.
  • Bearish: de koers gaat omlaag.
  • Sideways: de koers blijft hangen op een prijs en gaat zijwaarts.

Door met de aandelenkoers mee te gaan is de kans het grootst dat het een winstgevende verhandeling zal zijn. Open daarom nooit een positie tegen de trend in!